foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
A honlap létrehozását a Földművelésügyi Minisztérium a HUNG-2017/4820 azonosító számú "Zsámboki értéktár létrehozása" elnevezésű pályázat keretén belül támogatta.

Tóth István Zsámboki lakos, -aki egy helyi étterem szakácsa volt hosszú éveken keresztül- találta ki ezt az ételt, melynek alapjául helyben megtermelt paprika, paradicsom szolgált.

A recept a következő:

60 dkg sertés szűz

10 dkg füstölt szalonna

3 nagy fej vöröshagyma

5-6 db tv paprika

1-2 db csípős zöldpaprika

2 gerezd fokhagyma

3 db paradicsom

10 dkg zsír

30 dkg gomba

só, bors, majoránna, őrölt pirospaprika, vörösbor, mustár.

A szalonnát kockára vágom, kisütöm és kiszedem. A visszamaradt zsiradékban a húst zsírjára pirítom, majd a szeletekre vágott hagymát rátéve együtt párolom. Amikor a hagyma megpuhul, megszórom kevés őrölt pirospaprikával, ezután kerül rá a lehéjazott paradicsom és a feldarabolt paprika. Fűszerezem, mustárral ízesítem és félkészre párolom. Amikor belekerül a szeletekre vágott gomba, öntök hozzá vörösbort és készre főzöm. Kockára vágott sültburgonyával tálalom, a kisütött szalonnával megszórom.