Tóth István Zsámboki lakos, -aki egy helyi étterem szakácsa volt hosszú éveken keresztül- találta ki ezt az ételt, melynek alapjául helyben megtermelt paprika, paradicsom szolgált.
A recept a következő:
60 dkg sertés szűz
10 dkg füstölt szalonna
3 nagy fej vöröshagyma
5-6 db tv paprika
1-2 db csípős zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
10 dkg zsír
30 dkg gomba
só, bors, majoránna, őrölt pirospaprika, vörösbor, mustár.
A szalonnát kockára vágom, kisütöm és kiszedem. A visszamaradt zsiradékban a húst zsírjára pirítom, majd a szeletekre vágott hagymát rátéve együtt párolom. Amikor a hagyma megpuhul, megszórom kevés őrölt pirospaprikával, ezután kerül rá a lehéjazott paradicsom és a feldarabolt paprika. Fűszerezem, mustárral ízesítem és félkészre párolom. Amikor belekerül a szeletekre vágott gomba, öntök hozzá vörösbort és készre főzöm. Kockára vágott sültburgonyával tálalom, a kisütött szalonnával megszórom.